Fintoro logo Prihlásiť sa

Čo je faktúra

Michal Hudcovič

2 min. čítanie 18.07.2024
#doklady
Faktúra je každý doklad alebo oznámenie, v listinnej alebo elektronickej forme podľa tohto zákona alebo súvisiaceho zákona platného v inom členskom štáte.

Faktúra je definovaná zákonom: § 71, odsek 1, písmeno a, zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov

Faktúrou je aj oznámenie alebo doklad, ktorý pozmeňuje pôvodnú faktúru a zároveň sa osobitne a jednoznačne na ňu vzťahuje. Ide primárne o dobropis, o ktorom si čoskoro povieme viac samostatne.

Vierohodnosťou pôvodu faktúry sa rozumie potvrdenie totožnosti dodávateľa tovaru alebo služby alebo osoby, ktorá v mene dodávateľa vyhotovila faktúru. Neporušenosťou obsahu faktúry sa rozumie zachovanie obsahu faktúry.

Faktúra sa často (nie vždy) vystavuje na základe predchádzajúceho dokladu. Väčšinou ide o objednávku, cenovú ponuku, report dohodnutých prác alebo inú zmluvu. Sú tiež podkladom pre fakturáciu fakturáciu a sú prílohou faktúry, ktorú vyžaduje aj daňový úrad na predloženie ako dôkaz vykonanej fakturácie v prípade kontroly.

Lehoty na vystavenie faktúry udáva zákon o DPH a riadi sa nimi podnikatelia, ktorí sú platiteľmi DPH. Ak ste neplatiteľ DPH, zákon nestanovuje termín, dokedy musíte faktúru vystaviť. Zákon o účtovníctve prikazuje vystavenie účtovného doklad bez zbytočného odkladu (ihneď po dodaní služby alebo produktu).

Tu je náš návod na vystavenie faktúry cez Fintoro.

 
Fintoro ikona

Objavte možnosti vystavovania
s Fintoro

Fintoro pomáha živnostníkom, freelancerom, malým a stredným firmám sústrediť sa na podnikanie a čo najviac zefektívniť fakturáciu. Logo, podpis, pečiatku, položky, rôzne meny, DPH, zľavy, úhrady a klientov pridáte behom pár sekúnd. Zaregistrujte sa zdarma a vytvorte faktúru teraz!