Fintoro logo Prihlásiť sa

Čo je zálohová faktúra a na čo sa používa

Michal Hudcovič

3 min. čítanie 29.07.2024
#doklady
Zálohová faktúra je dokument, ktorý živnostníci a firmy používajú vďaka viacerým prínosom.

Zálohovej faktúre sa hovorí aj proforma alebo iba zálohovka. Zálohovka má dva hlavné účely.


1. Dokument pre požiadanie o zálohu za tovar alebo služby. Záloha môže, ale nemusí byť iba čiastočná platba celej zákazky.

2. Dokument pre požiadanie o celú platbu s rizikom, že takáto platba nemusí byť zaplatená. Najmä e-shopy pri platbe prevodom, kedy zákazník nemusí zaplatiť a zálohovka nespôsobí zbytočné účtovné komplikácie, ako by mohla spôsobiť nezaplatená ostrá faktúra.

V prvom prípade ide o vyžiadanie platby zálohy. Napríklad, dodávateľ zákazky za 800 € môže zálohovú faktúru vystaviť na 50 %, čiže 400 €. Vďaka zálohe môže pokryť počiatočné výdaje, materiál alebo napríklad rezerváciu. 

V druhom prípade sa zálohová faktúra používa v prípadoch, kedy si podnikateľ nie je na 100 % istý, či bude platba realizovaná. Najčastejšie ide o objednávky cez e-shopy pomocou platby bankovým prevodom. Medzi potvrdením objednávky a zaplatením môže byť niekoľko dní, kedy si zákazník rozmyslí nákup.

Ak by sa hneď na takúto objednávku vystavila ostrá faktúra, ktorá by nebola zaplatená, spôsobilo by to zbytočné problémy v účtovníctve, najmä pre platiteľov DPH.

Zálohová faktúra nie je daňový doklad


Nie je povinné ju vôbec vystavovať a používať. Je to ale dobrá pomôcka, s ktorou si môžu podnikatelia pomôcť a predísť problémom.

Nezabudnite, že k zaplatenej zálohovej faktúre (a každej inej platbe) je potrebné po zaplatení/dodaní vystaviť aj ostrú faktúru, prípadne daňový doklad k prijatej platbe. S tým vám pomôže aplikácia Fintoro, kde to zvládnete na dve kliknutia.

Takto jednoducho môžete k zálohovej faktúre a jej platbe vystaviť ostrú faktúru alebo daňový doklad. Vďaka tomu sa s Fintoro jednoducho a rýchlo vyhnete problémom so zákonom.
Samotný obsah zálohovej faktúry je takmer totožný s dizajnom a údajmi klasickej faktúry. Samozrejme, namiesto nadpisu Faktúra sa používa Zálohová faktúra a následne sa s ňou inak pracuje po vystavení v účtovníctve.

Zhrnutie zálohoviek


  1. Zálohová faktúra nie je povinný dokument.
  2. Nie je to daňový doklad.
  3. K uhradenej zálohovej faktúre treba vystaviť ostrú faktúru alebo daňový doklad k prijatej platbe.
  4. Údaje na zálohovej faktúre sú takmer totožné s údajmi na ostrej faktúre, okrem nadpisu dokumentu a často aj dátumu dodania (ten takmer vždy býva až na ostrej faktúre).
  5. Je to skôr interný pomocný dokument, vďaka ktorému sa môžeme vyhnúť problémom nezaplatených ostrých faktúr. 

 
Fintoro ikona

Objavte možnosti vystavovania
s Fintoro

Fintoro pomáha živnostníkom, freelancerom, malým a stredným firmám sústrediť sa na podnikanie a čo najviac zefektívniť fakturáciu. Logo, podpis, pečiatku, položky, rôzne meny, DPH, zľavy, úhrady a klientov pridáte behom pár sekúnd. Zaregistrujte sa zdarma a vytvorte faktúru teraz!