Fintoro logo Prihlásiť sa

Ako vystaviť faktúru cez Fintoro - návod

Michal Hudcovič

6 min. čítanie 18.07.2024
#doklady
#fintoro
 
Fintoro je platforma, kde živnostníci a firmy vystavujú faktúry najjednoduchším možným spôsobom. Tím Fintoro tvoria podnikatelia a aplikáciu na vystavovanie faktúr sme dotiahli k perfektnosti. Pozrime sa na proces vystavovania faktúr, najprv veľmi stručne a nižšie dôkladne aj s obrázkami z aplikácie.

Stručný návod na vystavenie faktúry vo Fintoro


  1. Prihláste sa do svojho účtu
  2. Ak ste nevyplnili pri registrácií - vyplňte údaje o podnikaní a IBAN bankového účtu
  3. V hornom menu vpravo kliknite na tlačidlo “Vytvoriť doklad
  4. Kliknite na “Nová faktúra
  5. Zadajte názov položky, cenu a údaje klienta
  6. Skontrolujte a upravte ďalšie údaje, dátumy, menu a pod.
  7. Kliknite na tlačidlo “Vystaviť faktúru
  8. Teraz ju môžete stiahnuť ako PDF súbor (ktorý môžete vytlačiť) alebo pošlite faktúru priamo klientovi na e-mail.

A to je naozaj všetko! Faktúry si samozrejme môžete prispôsobiť a v nastaveniach si môžete prednastaviť napríklad aj číselný rad, predvolenú splatnosť, predvolenú menu a jazyk vystavenej faktúry.

Prejdime si celý tento proces aj dôkladne s obrázkami priamo z aplikácie. Môžete ešte aj prečítať, čo to faktúra vôbec je.

Hĺbkový návod na vystavenie faktúry cez Fintoro aj s obrázkami


1. Prihláste sa do svojho účtu


Ak ešte nemáte zaregistrovaný účet Fintoro, môžete sa zaregistrovať TU a získate 30 dní balíčku Fintoro Basic úplne zadarmo - netreba ani zadávať platobné údaje.

Klasicky sa prihláste pomocou e-mailovej adresy a hesla. Po prihlásení sa dostaneme na domovský panel softvéru, kde nájdeme grafy finančných tokov, posledné vystavené faktúry a aj okno s potenciálnymi dlhmi na sociálnych a zdravotných odvodoch.

Panel prihlásenia do účtu Fintoro


2. Uistite sa, že máte vyplnené údaje o podnikaní a IBAN účet


Údaje o svojej živnosti alebo firme by ste mali vypĺňať už počas registrácie. Ak nie, môžete ich nájsť a prípadne upraviť v nastaveniach účtu.

Rovnako nezabudnite vyplniť svoj IBAN na podstránke “Bankové účty”. Ak účet nemáte pridaný, kliknite na “Pridať bankový účet”. Stačí vybrať vašu banku zo zoznamu a vyplniť číslo IBAN. Ak vaša banka nie je v zozname, stačí zakliknúť políčko a okrem IBANu zadať kód SWIFT.

Pridanie IBAN podnikateľského účtu, ktorý bude na faktúrach a dokladoch. Môžete nastaviť predvolený účet, ak ich máte viac.


3. V hornom menu vpravo kliknite na tlačidlo “Vytvoriť doklad” a “Nová faktúra”


K vytvoreniu novej faktúry sa môžeme dostať cez tlačidlo v pravej časti horného panela “Vytvoriť doklad” a následne “Nová faktúra”. Alternatívne môžeme prejsť v ľavom menu na podstránku “Doklady” a vytvoriť novú faktúru tu.

Tlačidlo Vytvoriť doklad a Nová faktúra v pravom hornom paneli.

4. Panel tvorby a vystavenia faktúry


Dostali sme sa na panel vystavenia a tvorby faktúry. Primárne potrebujeme vyplniť klienta. Klient môže byť podnikateľ (firma/živnostník) alebo fyzická osoba ako klasický maloobchodný zákazník.

V prípade firmy alebo živnostníka si ho pridáme a stačí zadať názov firmy alebo živnosti. Fintoro všetky ostatné podnikateľské údaje vyplní automaticky podľa aktuálnych údajov z registrov.

Údaje klienta, ktorý je živnostník alebo firma. Klientov si môžete uložiť a následne vždy jedným kliknutím vybrať zo zoznamu.

Pre zákazníka fyzickú osobu je potrebné zadať údaje manuálne.

Zadajte údaje, ak je klient fyzická osoba - človek nepodnikateľ.

Po vyplnení klienta môžeme začať s vyplnením názvu položky a výberom jednotky (napr. hodiny alebo počet kusov).

Zadáme cenu položky. Môžeme pridať aj popis alebo zľavu na konkrétnu položku.

Pridávanie položiek do faktúry, fakturovaných jednotiek a jednotkových cien. Kliknutím na 3 bodky vpravo môžete pridať zľavu na položku.

5. Ďalšie údaje a dátumy na faktúre


Skontrolujte a v prípade potreby upravte dátumy vystavenia, dodania, splatnosti. Nastavte menu (napríklad doláre alebo české koruny). Môžete nastaviť aj formu úhrady a spôsob dopravy. Máme aj možnosť pridať zľavu na celú faktúru.

Dodatočné možnosti a údaje na faktúre. Dátum vystavenia, dodania, splatnosť, mena, forma úhrady, spôsob dodania a nižšie aj zľava na celú faktúru (všetky položky).

6. Finálne vystavenie ostrej faktúry


Ak sú všetky údaje a informácie vyplnené, stačí kliknúť na tlačidlo “Vystaviť faktúru”.  

Následne je možné faktúru stiahnuť ako súbor PDF alebo odoslať e-mailom.

Tlačidlá na stiahnutie faktúry ako PDF (ktorý môžete vytlačiť), poslať e-mailom klientovi, upraviť (POZOR) a zmazať (POZOR)

Faktúru môžete aj “Upraviť” alebo “Zmazať” - avšak veľké POZOR! Upravovať alebo mazať faktúry, ktoré ste už poslali klientovi, môže byť porušením zákona! Ak ste pri tvorbe faktúry spravili malú chybu alebo preklep a ešte ste ju nikomu neposlali, môže byť úprava v poriadku.

Rovnako by ste nikdy nemali ostré faktúry len tak mazať! Ohľadom úprav alebo zmazania ostrých faktúr a daňových dokladov sa vždy poraďte so svojím účtovníkom. Všeobecne sa rôzne situácie so zmenami alebo “mazaním” faktúr riešia pomocou dobropisov. Tie môžete vo Fintoro vytvárať a vystavovať tiež, avšak v akých prípadoch závisí od vášho konkrétneho účtovníctva a podnikania.


Zhrnutie tvorby faktúr na Fintoro


Verím, že ste si so stručným alebo dôkladným návodom na tvorbu faktúr dokázali poradiť. V prípade akýchkoľvek otázok alebo pripomienok, ako by sme mohli návod zlepšiť, nás kedykoľvek kontaktujte.

Ďakujeme, že používate Fintoro a prajeme vám veľa zdravia, šťastia v podnikaní a včasných úhrad vašich faktúr.




 
Fintoro ikona

Objavte možnosti vystavovania
s Fintoro

Fintoro pomáha živnostníkom, freelancerom, malým a stredným firmám sústrediť sa na podnikanie a čo najviac zefektívniť fakturáciu. Logo, podpis, pečiatku, položky, rôzne meny, DPH, zľavy, úhrady a klientov pridáte behom pár sekúnd. Zaregistrujte sa zdarma a vytvorte faktúru teraz!