Fintoro logo Prihlásiť sa

E-shopy pozor! Na tento nový zákon musíte reagovať od 1. júla 2024

Michal Hudcovič

3 min. čítanie 30.06.2024
#zákony
#podnikanie
1. júla 2024 vstúpi do platnosti nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý prináša viacero zmien pre firmy, obchodníkov a najmä prevádzkovateľov elektronických obchodov - ide primárne o B2C (business-to-customer) a maloobchod.

Dajte si pozor na súlade s novým zákonom o ochrane spotrebiteľa

Musíte včas aktualizovať VOP (všeobecné obchodné podmienky) a reklamačný poriadok v súlade s novým zákonom.


Aké sú nové zmeny?


Nový zákon o ochrane spotrebiteľa 108/2024 Z.z. zahŕňa viacero nových zmien pre lepšiu ochranu spotrebiteľa, ako opatrenia proti umelému zvyšovaniu cien, falošnému marketingu, či predĺženie vrátenia tovaru zakúpeného pri predajnej akcii. Práve preto je potrebné ich zahrnúť do VOP ako aj reklamačného poriadku.

3 najdôležitejšie zmeny pre e-shopy


1.  Nové typy sankcií

V novom znení zákona sú uvedené aj dva nové spôsoby sankciovania e-shopov, a to odstránenie alebo zmena obsahu uverejneného online alebo odstránenie (vymazanie) domény.

2. Parametre zoradenia ponuky produktov

Prevádzkovateľ tzv. online trhu (napr. e-shopu) bude mať povinnosť informovať zákazníka podľa akých parametrov boli ponuky získané v rámci vyhľadávania zoradené, ako aj ich spojitosť s inými parametrami vyhľadávania.

3. Falošné recenzie

V rámci opatrení musí obchodník zaručiť, že akékoľvek recenzie na ním ponúkaný tovar sú iba od spotrebiteľov, ktorí si tento tovar skutočne zakúpili (príp. ho použili).

Ďalšie dôležité zmeny pre všetkých obchodníkov/firmy


V záujem ochrany spotrebiteľa pred umelým navyšovaním cien (napr. počas Black Friday výpredaja) musí pri zľavách byť uvedená najnižšia cena, za ktorú sa tovar najmenej počas 30 posledných dní pred spustením aktuálnej zľavy predával.

Nový zákon tiež zakazuje marketing, ktorý propaguje tovar ako identický s tovarom v inom členskom štáte EÚ, ak tomu tak nie je. Pri nekalých obchodných praktikách zo strany obchodníka zákon prináša nové prostriedky nápravy pre poškodených spotrebiteľov.

Ďalej budú platiť nové požiadavky na bezpečnosť nepotravinových výrobkov (napr. nábytok, školské pomôcky, bicykle,...) pre vyššiu ochranu zdravia spotrebiteľov.

Nezabudnite preto požiadať správcu svojho e-shopu, prípadne poskytovatela právnických služieb, aby sa presvedčili o správnosti a súlade všeobecných obchodných podmienok s touto zmenou zákona.

 
Fintoro ikona

Objavte možnosti vystavovania
s Fintoro

Fintoro pomáha živnostníkom, freelancerom, malým a stredným firmám sústrediť sa na podnikanie a čo najviac zefektívniť fakturáciu. Logo, podpis, pečiatku, položky, rôzne meny, DPH, zľavy, úhrady a klientov pridáte behom pár sekúnd. Zaregistrujte sa zdarma a vytvorte faktúru teraz!